Uterusun (Rahim) iç tabakasını oluşturan endometrium dokusuna embriyo yapıştıktan sonra gebelik olur. Endometriumdaki anormallikler embriyonun yapışmasını engelleyerek yada yapışan embriyonun büyümesine müsaade etmeyerek başarıyı etkileyebilir.
Endometriuma ait başarısızlık sebepleri?
-Etkin ilaç tedavisine rağmen yeteri kadar kalınlaşmayan (< 7 mm) endometrium(=ince endometrium): % 2.4
-Endometrit (endometrium iltihabı): % 66
-Embriyonun endometriuma yapışmasını engelleyen uterus içi Myom, Polip ve Yapışıklıklar: İlk tanısal yaklaşım rahim içine serum fizyolojik verilerek çekilen transvajinal ultrason (Salin İnfüzyon Sonografi=SİS) veya Histerosalpingografi(Rahim filmi) ile olur. Myom, polip, yapışıklık ve müzmin iltihabın kesin teşhisi ise rahim içine uygulanan kameralı optik cihaz (Histeroskopi ) ile olur.
-Embriyo transfer kateteri uygulandığı sırada rahimdeki kasılmalar embriyo yapışmasını engelleyebilir.
-Bazen normal kalınlıkta ve görünümdeki endometriuma kaliteli embriyoların yapışmasını engelleyen nedenlerde mevcut olabilir: Yaş, aşırı kilo, sigara, diğer çevresel faktörler, polikistik over sendromu gibi endokrin bozuklukların zararlı etkisi, Tiroid hormon bozuklukları, Prolaktin hormonunun yüksek olması, siklusun ikinci dönemindeki progesteron hormonu eksiklikleri, bağışıklık (immunolojik) sistemi bozuklukları, embriyo yapışma döneminde endometriumun moleküler reseptivite bozuklukları, kandaki pıhtılaşma artışı (endometrium damarlarını tıkayarak) endometriuma yapışmayı engelleyebilir
Endometriuma ait başarısızlık durumlarındaki tedaviler?
-Sigara içimi önlenmeli , obez hastalarda kilo verdirilmeli ve varsa diğer çevresel zararlı etkenler engellenmelidir.
-Polip, miyom, endometrial yapışıklıklar varsa Histeroskopi ile tedavi edilmelidir
-Endometrit için uygun antibiyotik tedavisi yapılmalıdır
-Endometrium ince ise kalınlaşması için bir takım tedaviler eklenmesi planlanabilir. Yüksek dozda östrojen, G-CSF, Sildenafil sitrat, GNRHa, PRP yada Kemik iliği kaynaklı mezenşimal kök hücreler uygulanabilecek tedavi metodları arasında olmakla birlikte yeterli bilimsel veri henüz mevcut değildir.
-Endometriumdaki kasılmalar embriyo yapışmasını engelliyorsa embriyo transferi öncesinde atosiban (oksitosin hormon reseptörü antagonisti) uygulaması kasılmaları durdurup embriyo yapışmasını artırabilir.
-Polikistik over sendromu, Tiroid hormon bozuklukları, Prolaktin hormon fazlalığı ve progesteron hormonu eksiklikleri varsa bu hormonal bozuklukların tedavisi endometriumu normalleştirip gebelik oranını artırır.
-Endometrium bağışıklık sistemi hücrelerinde bir dengesizlik varsa: İntralipid veya steroid tedavisi gibi tedaviler sonuçları tartışmalı olmakla birlikte kullanılabilir.
-Ayrıca menstruasyon öncesi yada menstruasyon başlangıç döneminde yumuşak kataterle endometrium uyarılması da endometrial moleküler düzeydeki reseptivite bozukluğunu düzelterek endometriuma embriyo yapışmasını artırabilir. Yada ERA test ile endometrium genetik incelemesi yapılarak reseptif yani embriyo yapışmasına uygun endometrium günü belirlenir ve belirlenen zamanda embriyo transferi yapılarak gebelik şansı artırılır.
Comments