756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

SORULARLA TÜP BEBEK


Sperm ile yumurta laboratuar ortamında bir araya getililerek döllenmenin sağlanmasına tüp bebek (IVF) denir. Doğal yoldan gebe kalamayan tüpleri tıkalı olan, ağır erkek faktörü olmayan vakalarda tercih edilir. Gonadotropinler (günlük vurmanızı istediğimiz ilaöçar) yumurtalıkta yumurtaların büyümesi sağlanır. Belirli bir olgunluğa gelen yumurtalar çatlatma iğnesi verilerek çatlatılır ve 36 saat sonra yumurtalar toplanır.

Toplanan yumurtalar kültür ortamı bulunan bir test tüpüne veya petri kutusuna alınırlar ve erkekten alınan sperm ile bir araya getirilirler.

Kaç yaşına kadar gebe kalabilirim?

Kadınlarda yumurtalık kapasitesi yaşla birlikte azalır. 35 yaşından sonra azalma başlar, 40 yaş sonrası hızlanır. 44 yaşına kadar IVF yapılabilir.

Erkeğe ait sebepler nasıl tanı konur?

3-5 günlük cinsel perhiz sonrası sperm sayımı yapılır. Sperm sayısı, motilite ve morfoloji bakılır. Bu parametrelerde bozulma varsa üroloji doktorunun muayene etmesi önerilir. Sperm sayımı 10-15 milyon arası olanlarda aşılama, 5-10 milyon arası olanlarda aşılama veya-IVF, 5 milyonun altında sperm olanlarda IVF yapılır.Spermde 1 milyonun üzerinde lökosit varsa enfeksiyon tedavisi, eğer varikosel, testislerde küçülme, cinsel ilişkide problemler varsa üroloji doktoru ile birlikte değerlendirme yapılır.


Kadına ait faktörler nasıl tanı konur ?

Transvajinal ultrasonografi,21. gün progesteron, adetin 3. Günü FSH, AMH, HSG.

HSG (histerosalfingografi) nedir?

HSG (rahim filmi) İnfertilite tanısı alan kadında tüplerde tıkanıklık olup olmadığını anlamak için yapılan röntgen filmidir. Adet bitiminden 2-4 gün sonra rahim içerisine radyoopak bir madde verilerek, rahim içinde ve tüplerde tıkanıklık ve/veya yapışıklık olup olmadığı araştırılır.

AMH nedir?

Yumurtalık kapasitenizi gösteren bir testtir. Adetten bağımsız olarak siklusun herhangi bir gününde yapılabilir. Daha çok verilen tedaviye yumurtalığınızın cevabını belirler. Gebelik oranını belirlemez.

Düşük yumurtalık rezervi nedir?

 Yumurtalıkların içerisinde yumurtalar (folikül) bulunur. Doğumda 2 miyon yumurtası olan dişi, ergenliğe geldiğinde 300 bin yumurta vardır. Tüm ömrü boyunca ortalama 500 adet yumurta kullanılır. Her ay adet ortası dönemde seçilen yumurta atılır ve sperm ile buluşursa gebelik oluşur. Yumurta sayısının düşük olması azalmış over rezervidir.  Bu hastaların yumurtlama tedavilerine verdikleri cevap ve tedavi başarı şansı diğerlerine göre daha düşüktür.


Nasıl tanı konur?

Transvajinal ultrasonografi sırasında her iki yumurtalıktaki yumurta sayısı ölçülür. Sağlıklı bir kadında  toplam 10-15 arası yumurta görülür. Eğer bu sayı 5’in altındaysa azalmış yumurtalık rezervinden söz edilir. Over rezervini belirleyen en güvenilir faktörlerden biridir.

FSH düzeyi: adetin 3. Günü bakılır. 10IU/ml nin üzerinde olursa azalmış rezervden söz edilir. FSH düzeyleri bir adetten öbürüne dalgalanma gösterdiği için over rezervini göstermede her zaman belirleyici olamaz.

AMH düzeyi: Over rezervini belirleyen en iyi faktörlerden biridir. Over rezervini belirleyen en güvenilir faktörlerden biridir.


Çikolata kisti (endometrioma) nedir?

Endometriosis denilen hastalık yumurtalıklarda yerleşir ve kist oluşursa buna endometrioma denir. Gebelik oluşmasına engel bir durumdur. IVF önerilir.


Myomlar gebelik oluşmasına engel mi?

Rahim içine doğru büyüyen (submüköz) myomlar gebelik için engel teşkil eder. Histeroskopi yöntemi ile çıkarılmaları planlanan bir gebeliğin sağlıklı devam etmesi için önerilir.

Hidrosalfinks nedir ?

Geçirilmiş enfesiyonlara bağlı olarak tüplerin şişmesi ve fonksiyonunu yitirmesidir. IVF başarısını yarı yarıya düşüren bir faktör olduğu için, IVF öncesi hidrosalfinks olan tübün alınması faydalı olur. Geçirilmiş yumurtalık ve rahim enfeksiyonları karın içerisinde yapışıklıklar da yapabilir.

.IVF öncesi histeroskopi gerekli midir?

Histeroskopi kamera ile rahimin iç kısmının incelenmesidir. Tüp bebek tedavisi öncesi rahim içerisinde yer kaplayan myom, polip vb gibi durumlarda histersokopi yapılması önerilir. Bu gebeliğin daha sağlıklı tutunması ve devamı için önemlidir. Ancak herhangi bir problem yokluğunda IVF öncesi rutin histeroskopi yapılması önerilmemektedir.

Kilo gebe kalmamı etkiler mi ?

Obezite çağımızda önemli bir sağlık problemidir. Beraberinde sistemik hastalıklar ve kalp hastalıkları görülür. Obez hastalarda ayrıca yumurtlama ve gebelik sonuçları olumsuz etkilenir. Ayrıca obez hastalarda gebelik komplikasyonları daha fazla görülür. İnfertilite tedavisi için başvuran kadınlarda hayat tarzı değişiklikleri ve kilonun verilmesi sonuçları olumlu etkileyecektir.


Sigara infertilite ilşkisi var mıdır?

Sigara hem erkek hem de kadında fertiliteyi etkiler.Sigara içen çiftlerde gebe kalma süresi daha uzundur.Sigara içen annelerin bebekleri daha düşük doğum ağırlığına sahiptir. Sigara içindeki kimyasallar yumurta ve sperm kalitesini bozar.

Fetus cinsiyeti belirlenebilir mi?

Ülkemizde bu durum yasaktır. Sadece seks kromozomu ile geçiş gösteren genetik hastalıkların varlığında sağlıklı olan fetusu tespit etmek için kullanılabilir.


Elde edilen embyolar nasıl seçilir ? Geri kalan embryolar ne olur?

Kalitesi en iyi olan embryolardan 1 veya 2 tanesi kadının yaşına göre transfer edilir. Kalan embryolar ise sonraki zamanlarda kullanılabilmesi için dondurulur






Comentarios


bottom of page