1. Gebeliğin ilk 3 ayında beni neler bekliyor ? Gebelik vucüdunuzda birtakım değişikliklerin olacağı fizyolojik bir olaydır. Hastalık değildir.Gebeliğin ilk 3 ayında folik asit takviyesi almanız gerekir. Bu bebeğinizi nöral tüp defekti denilen rahatsızlıktan koruyacaktır. Bunun dışında doktorunuz önermediği sürece ek vitamin veya demir takviyesi gerekli değildir. Gebeliğinizin bu erken döneminde vajinal kanamanız olursa mutlaka doktora başvurun.
2. Bulantılar ne zaman geçer ? Her gebelikte farklı semptomlar olur. Bulantı ve kusma birşeyler yemenizi engelliyor ve a kalıyorsanız mutlaka doktora gidiniz. Serum ile sıvı ve elektrolit takviyesi yapılmalıdır. Bulantılar 16. gebelik haftasından sonra kayolur.
3. Gebelikte cinsel ilşki yasak mı ? Erken doğum tehtidi veya düşük tehtidi gibi tanılarınız olmadığı veya doktorunuzun izin vermediği durumlar dışında cinsel ilişki yasak değildir.
3. Gebelikte sigara yasak mı? Kesinlikle. Sigara içen annelerin bebeklerinde daha düşük doğum ağrlığı görülür.
4. Gebelikte zehirlemesi nedir ? Gebelikte tansiyonunuzun 140/90 mmHg nın üzerinde olmasıdır. Bu durum gebeliğe bağlı hipertansiyon olabileceği gibi, preeklampsi dediğimiz durumda olabilir. Bu durumda hem anne hem bebeğinizin hayatı söz konusudur. Gebeliğiniz sırasında tansiyon artışı, ayaklarda şişme veya görme bulanıklığı olursa hemen doktora gidiniz.
5. Gebelik şekeri nedir? Yaptırmanın bana bir zararı varmı ? Medyada çıkan asılsız haberlerin aksine bu testi yaptırmanızın size bir zararı yoktur. 24-28. gebelik haftalarında yapılması önerilir. Gebelik şekeri dediğimiz durumda iri bebek, fetal akciğer gelişiminin geride kalması, doğum sonrası bazı elektrolit problemlerin bebeğinizde görülmesi söz konusudur. Bu durum gebelikte şeker testi yapılarak öngörülebilir.
6. Fetal ense kalınlığı nedir ? 11-14.gebelik haftalarında bu konuda eğitimlli uzmanlar tarafından bebeğin ense kalınlığı ultrasonografik olarak ölçülür. 3 mm ve üzerinde ense kalınlığı Down sendromunun veya kardiyopulmoner anomalilerin habercisidir. Ayrıca bu dönemde nazal kemikte bakılarak Down sendromu araştırılır. Eş zamanlı anneden kan alınarak ikili test yapılır ( anne kanı, fetal ense kalınlığı ve fetal burun kemiği varlığı)
7. Bebeğim sakat olacak mı ? endişeleniyorum. Eğer ebebeynlerden birinde genetik bir hastalık varsa veya akraba evliliği varsa tercihen gebelik öncesi genetik danışma almalıdırlar. Bilinen bir risk faktörü olmayan çiftler ise 10-14 haftada ikili test, 22-24 hafta arası fetal anomali ultrasonografisi (detaylı ultrason) yaptırmalıdır. Detaylı ultrasonografide bebeğiniz kafatasından kol ve bacaklara, karın çevresine tek tek ölçümleri alınır. Bütün organlar gelişimini bu haftalarda tamamladığı için organlar tek tek incelenir. Ultrasonografi fetal anomalilerin %70'ine tanı koyar (%100 değil).
8. Amniyosentez nedir ? İkili test, üçlü test veya dörtlü test sonuçlarınızda genetik problemli bebek olma ihtimali olura tanı konulması için bebeğin kesesinden sıvı alınır. Bu sıvı genetik inceleme için gönderilir. Amniyosentezin işleme bağlı 1/200 fetal kayıp riski vardır. Bu sbeple testlerde çıkan risk oranı 1/200 ün üzerindeyse amniyosentez önerilir.
9.Amniyosentez yaptırmadan genetik tanı mümkün mü? Maternal kanda fetal DNA bakılabilir. Ancak riskli çıkarsa yine kesin tanı için amniyosentez yapılmalıdır.
10. Bebek hareketleri ne zaman hissedilir ? İlk gebelikte 20. haftada ikinci gebelikte 16. haftada hissedilir. Gebeliğin son üç ayında iki saat içinde en az 10 haraket etmesi beklenir.
11.Gebelikte hemen doktora gitmem gereken durumlar nelerdir? Vajinal kanama, tansiyon artışı, fetal hareketlerin hissedilmemesi, suyun gelmesi, kasıklar ve belde ağrı.
12. Normal doğum mu ? Sezaryen mi? Eğer sizde bebeğinizde herhangi bir problem yoksa kesinlikle normal doğum yapmalısınız. Gebeliğin son ayına girildiğinde doktorunuz size çatı muayenesi yaparak doğuma elverişli olup olmadığına bakar. Eğer doğuma elverişli ise ve bebek kilosunda bir anormallik yoksa normal doğum önerilir.
13. Erken doğum nedir ? Gebeliğin 37. haftasından önce sonlanmasıdır. Erken doğan bebeklerde akciğer gelişimi tam olmadığı için küvözde bakılmaları gerekir. Yine erken doğan bebeklerde kafa içi kanama ve barsaklarda nekrotizan enterokolit gelişebilir. Yenidoğan ölümlerinin en sık sebebi erken doğumdur.
14. Erken doğum önlenebilir mi? 37. haftadan önce olan tüm kasık ve bel ağrılarını önemsemeli ve doktora girmelisiniz. Erken doğum tespit edilen hastalarda akciğer geliştiren iğne ve erken doğumu engelleyen birtakım ilaçlar verilerek doğumu engellemek mümkün olabilir. Erken teşhis ve rahim kasılmalarına karşı uyanık olmak önemlidir.
15. Gelişme geriliği nedir ? Anne karnındaki bebeğin bilinen gebelik haftasına göre en az 2 hafta daha geriden gelmesidir. Yakın takip gerektirir. Amniyon sıvısı takibi, fetal umbilikal arter doppler takibi ve ultrasonografi takipleri yapılmalıdır.
16. Amniyon sıvısı nedir ? Bebeğinizin içinde bulunduğu sıvıdır.Bu sıvı bebeğin dış ortam etkilerinden korunmasını sağlar. Sıvının azlığı ciddi bir problemdir ve bazen gebeliğin erken sonlandırılmasını gerektirebilir. Sıvı azlığı kadar sıvı fazlalığı (halk arasında su kizi denir) da problemdir.
17. NST nedir? Anne karnın bebeğin kalp atışlarının kaydedildiği bir cihazdır. Hem kalp atışlarını hem de rahim basıncını ölçer. Bebeğin kalp aktivitesinde değişiklikler acil doğum gerekip gerekmediği NST takipleriyle belli olur. NST reaktif ise yani normal çıkmışsa bu bize bir haftalık bir iyilik hali sağlar.
18. Renkli Doppler ultrasonografi nedir? Bebeğe giden kan damarlarının akımlarının ölçüldüğü bir yöntemdir Özellikle gelişme geriliği olan vakalarda değerlidir.
Comentarios