Çocuk isteyen çiftlerin bir yıl korunmamalarına rağmen gebelik olmuyorsa, “Üreme Endokrinolojisi-İnfertilite(Kısırlık) ve Tüp bebek” uzmanına müracaat etmeleri gerekir. Müracaat eden çiftlerin ayrıntılı öyküleri alınır ve ayrıntılı muayeneleri yapılır. Takiben erkeğin sperm değerlendirmesi (Semen analizi); kadının rahim filmi incelemesi, yumurtalık rezervi ve yumurtlama fonksiyonu açısından değerlendirilmesi ve öykü-muayene sonucuna göre istenmesi gereken diğer gerekli ek
incelemeler de yapıldıktan sonra infertilite’nin (kısırlığın) nedeni ortaya çıkarılabilir. Sebep ortaya çıkarıldıktan sonra, o sebebe yönelik tedaviler uygulanır. Ancak, bazen yapılan bu temel inceleme ve değerlendirmelerin hepsi normal bulunabilir. Yani erkeğin sperm bulguları normal; kadının yumurtlama fonksiyonu, yumurtalık rezervleri, temel hormon testleri normal, tüpleri açık-normal ve rahiminde herhangi bir anormallik tesbit edilmemiştir. Yüzde 10-15 oranında rastlanan bu gruptaki hastaların tanısına “Sebebi Açıklanamayan İnfertilite” adı verilir ve uluslararası infertilite cemiyetlerinin bu gruba özgü olarak belirlediği ortak bir tedavi algoritması ile tedavi edilirler.
Sebebi açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda tedaviye başlamadan önce yapacağımız en önemli şey, sebebi açıklanamayan infertilite ile karışabilen “hafif ya da hiçbir bulgusu olmayan (asemptomatik) endometriozis” hastalığının ayırıcı tanısını yapmaktır. Endometriozis ekarte edildikten sonra sebebi açıklanamayan infertilite tedavisine başlanır. Hastalar genellikle gençtir ve tedavisonuçları yüz güldürücüdür. Sebebi açıklanamayan infertlite tedavisinde tedavi algoritması şu şekildedir:
1) Yumurtlama tedavileri
2) Yumurtlama tedavisi başarısız olursa Aşılama (İntrauterin inseminasyon=IUI) tedavisi
3) Aşılama tedavisi başarısız olursa Tüp bebek (In-Vitro Fertilization=IVF) tedavis
Prof.Dr.Birol Vural www.profdrbirolvural.net
תגובות