Kadında rahmi karın içerisinde tutan bağ dokusu vardır. Bu doku çok güçlüdür, ancak ilerleyen yaş ile, geçirilmiş doğumlar ile veya obezite ve solunum hastalıkları gibi karın içi basıncı arttıran durumlar ile bu bağ dokusu zayıflayabilir. Bu durumda rahim (uterus) aşağıya doğru iner ve vajinadan dışarı çıkar.
Hastalar kliniğe idrar kaçırma, istemsiz gaz çıkartma, bollaşma hissi, aşağıya doğru çekilme hissi veya ele gelen kitle şikayeti ile müracaat ederler. Genelllikle rahim sarkması mesane ve rektum sarkması ile beraberdir.
Hastalığın tedavisi sarkmanın evresine göre yapılır. Tedavide kilo verilmesinin sağlanması, karın içi basıncı artıran faktörlerin giderilmesi önemlidir. Cerrahi tedavide temeldir. Cerrahi karından (abdominal) veya vajinal yolla yapılır. Abdominal yolla (açık veya laparoskopik ameliyat ile) cerrahide rahim askıya alınarak sakral bölgeye asılır. Vajinal yoldan cerrahide askı operasyonu yapılabileceği gibi rahmin çıkarılması ve eş zamanlı askıya alınması işlemi yapılabilir.
Rahmi sarkan kadınlarda özgüven eksikliği, sosyal yaşantısında ve cinsel yaşantısında kısıtlılıklar oluşur. Bazı hastalarda rahim tamamen balon şeklinde dışarı çıkar ve dış ortam ile temas sebebiyle yüzeyinde ülserler oluşabilir.
Cerrahi sonrası bir –iki gece hastanede yatış yapılır, hasta
yaklaşık iki ay kadar ağır kaldırmamalı ve cinsel birleşmeden kaçınmalıdır. Cerrahi sonrası hekim kararına ve cerrahinin tipine göre 15 gün sonra iş başı yapılabilir.
Cerrahi ile hem sarkma tedavi edilir hem de estetik açıdan rekonstrüksiyon yapılır. Sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür.
Commenti