Rahim kanserleri gelişmiş ülkelerde en sık görülen njinekolojik kanserlerdendir. Büyük çoğunluğu menopoz sonrasındaki dönemde görülür. Kadınlarda her ay ymurtalıklardan salınan estrojen ve progesteron hormonu rahim iç zarını bir denge halinde tutar. Eğer gebelik olmazsa o ay sonunda iç tabaka dökülür ve adet kanaması olur. Eğer estrojen ve progesteron dengesi bozulursa, artan estrojen ile rahim iç tabakası kontrolsüz olarak büyümeye başlar. Bu durumda rahim iç zarı kalınlaşması ve kansere dönüşüm ile sonuçlanabilir.
Belirtileri Nelerdir:
1. Menopoz sonrası vajinal kanama
2. Kanlı vajinal akıntı
3. Adet görenlerde adet miktarı çok artar veya düzensiz ara kanamalar olur.
4. Menopozdaki kadınlarda rahim iç zarının kalınlaşması veya rahmin içinde sıvı birikmesi.
Kimler Risk altındadır:
1. Hormonal düzensizlikleri olanlar: Yumurtlama ve düzensiz adet gören hastalar risk altındadır
2. Erken adet görme, geç adetten kesilme
3. Hiç gebe kalmamış olmak
4. Obezite. Kilolu olanlarda estrojen hormonu fazladır. Bu da rahim iç tabakasının fazla büyümesine yol açar.
5. Yağlı diyet ile beslenme.
6. Diabet: Şeker hastalığı olanlar risk altındadır
7. Polikistik over sendromu: Yumurtlama bozukluğudur. Bu hastalarda estrojen progesteron dengesi olmadığı için rahim iç zarı kalınlaşır.
8. Meme, yumurtalık veya kolon kanseri olması. Bu kanserlerden biri varsa hastalar rahim kanseri açısından da risk altındadır.
9. Meme kanseri sebebiyle tamoksifen kullanan hastalar. Tamoksifen kullananlarda rahim iç tabakası kalınlaşır. Bu sebeple tamoksifen kullanıcıları peryodik olarak kadın doğum kontrolünden geçmelidirler.
10. Ailesel nonpolipozis Kolorektal Kanser. Bu hastalarda genetik olarak DNA tamirinde bozukluk vardır. Bu sebple de kolon ve endometrium kanseri bir arada görülür.
Tanı: Rahim kanserinin tanısı önce pelvik muayene ve ultrasonografi ile başlar. Ultrasonda rahim iç tabakası (endometrium) kalınlaşır, düzensizleşir veya sızı birikimi olur. Bu hastlarda endometriumdan biyopsi alınarak tanı patolojik olarak konulur.
Düzensiz vajinal kanamaları olan kadınlar jinekolog kontrolüne giderse erken tanı konulabilir. Geç kalmayalım ve doktora gitmeyi ertelemeyelim. Erken tanı konulduğunda rahim kanseri tedavisi iyi sonuçlar
Prof.Dr.Birol Vural, www.profdrbirolvural
Comments