756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

RAHİM AĞZI KANSER TARAMA TESTLERİ:PAP SMEAR ve HPV TESTİ



Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen durumdur. %95 rahim ağzı kanseri HPV virusu ile ilişkilidir. Kanserin erken tanınması ve riskli grupların belirlenmesi tedavide önemlidir. Bunun için rahim ağzı kanseri tarama testleri yapılır. Bu testler pap smear ve HPV testidir.


HPV testi ve pap smear nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene sırasında yapılır. Plastik bir aletle (spekulum )rahim ağzı görüntülenir. Bir fırça yardımıyla rahim ağzındaki hücreler toplanır ve laboratuvara gönderilir. HPV testi kansere sebep olabilen HPV virüsunu arar. Pap smear ise kanser veya kanser öncüsü hücresel değişimleri yakalar.


Pap smear taraması yapmam yeterli değil mi?

Rahim ağzından yıllık pap smear taraması yapmak sizin kanser veya kanser öncüsü bir lezyona sahip olup olmadığı hakkında bilgi verir. Pap smearin hastalıklı dokuyu tespit edebilme gücü %70 civarındadır. HPV testi ile birlikte yapılması riskli olan grubun taramasında duyarlılığı arttırır.

Pap smear testi kaç yaşında yapılır?

21 yaşından sonra cinsel aktif her kadına yapılmalıdır. Tarama 21-65 yaş arasında yapılır.


HPV tarama test kaç yaşında yapılır?

30 yaşından sonra yapılır.


Pap smear için nelere dikkat etmeliyim?

Muayeneden iki gün önce cinsel birleşme olmasın

Testten en az iki gün önce tampon, vajinal krem veya ilaçlar, doğum kontrol köpükleri veya jelleri, kayganlaştırıcılar veya vajinal duş kullanmayın.

Randevuyu, adet döneminizin bitiminden en az beş gün sonra planlayın.

Adetliyken pap smear testi yapılmaz.


Pap smear sonrası beni neler bekliyor?

İşlem çok kısadır ve yan etkisi yoktur. Birkaç dakikadan fazla süren kasık ağrısı veya 24 saatten fazla süren vajinal lekelenme olursa mutlaka doktorunuza danışın.



Rahim Ağzı Kanseri Tarama Protokolü

21 yaşından küçük: Gerekli değil


21 ila 29 yaş arası :Her üç yılda bir


30 ila 65 yaş arası: Her üç yılda bir tek başına Pap testiyle veya beş yılda bir Pap/HPV ortak testiyle


65 yaşından büyük: Daha önce yeterli tarama yaptırdıysanız, sonuçları normalse ve rahim ağzı kanseri için yüksek risk altında değilseniz gerekli değildir





Son Yazılar

Hepsini Gör

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanserleri gelişmiş ülkelerde en sık görülen njinekolojik kanserlerdendir. Büyük çoğunluğu menopoz sonrasındaki dönemde görülür....

Comments


bottom of page