756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

Preimplantasyon genetik tanı nedir?

Preimplantasyon genetik tanı; embriyo ana rahmine transfer edilmeden yapılan genetik incelemedir. Önce anneden alınan yumurta ile babadan alınan sperm laboratuar ortamında birleştirilir (ICSI tüp bebek). Oluşan embryolardan 5-6.günlerde blastokist aşiamasındayken hücre biyopsi yapılarak alınır ve alınan hücreler 24 kromozom taraması için genetik laboratuvara gönderilirken embriyolar dondurulur. Bu işlem gelişmiş laboratuarlarda ve tecrübeli embryologlar tarafından yapılır. İnceleme sonucunda sağlılı tespit edilen embryolar anneye transfer edilir.


PGT kimlere yapılır ?

Tüp bebekte özellikle; tekrarlayan implantasyon başarısızlığı, ileri anne yaşı, tekrarlayan düşükleri, translokasyonu olan ve önceki gebeliklerinde anöploidi saptanmış hastalarda tercih edilmektedir. Ayrıca bilinen bir tek gen hastalığı varsa bu hastalık yönünden sağlıklı aynı zamanda bu hastalığı olan kişi için tedavi olabilecek doku uyumlu ve sağlıklı embriyolar seçilebilmektedir.


PGT tüm genlere bakıyor mu?

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile ilk zamanlarda FISH yöntemi ile beş farklı kromozom (13, 18, 21, X, Y veya 13, 16, 18, 21, 22) incelenebilmekteydi. Daha sonra Mikroarray (aCGH) teknolojisi kullanılarak 24 kromozom incelemesi başladı. Günümüzde NGS (Next Generation Sequencing) embriyolarda 24 kromozom taranmaktadır.

Preimplantasyon genetik tanı nedir ? Prof.Dr.Birol Vural

Comments


bottom of page