756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

Polikistik Over Sendromu Olanlarda Beslenme

PKOS lu hastalarda kilo kontrolü hem hastalığın gidişatı hem de insülin direncinin önlnemsi açısından önemlidir. Her beslenme programı bireysel olmakla birlikte PKOS hastalarında diyette dikkat edilecek ana konular şunlardır:

Hangi Besinler Yenir?

1. Lif içeriği yüksek besinler: Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kabak gibi sebzeler; kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar; çilek, armut, ananas gibi meyveler tüketilebilir. Lifli besinler sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller .

2. Zengin protein kaynakları: Yumurta, balık çeşitleri, tavuk ve kırmızı et proteinden zengin besinlerdir. Protein açısından zengin olan besinlerin lif içeriği de yüksektir ve sindirim süreleri karbonhidrat kaynağı besinlere göre daha uzundur. Bu yüzden kan şekerinin daha geç yükselmesini sağlar.

3. Anti-inflamatuar besinler: Zerdeçal, zencefil, domates, sarımsak, somon balığı, zeytinyağı ve pulbiber .

4. Yağlı tohumlar: Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemiş çeşitleri omega-3 kaynağıdır ve lif açısından zengindir. Bu besinler tokluk verir ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller.

Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

1. Rafine karbonhidratlar: Rafine karbonhidrat kaynağı olan besinlerden uzak durulması önerilir. Bu besinlere beyaz ekmek; beyaz un.

2. Şekerli atıştırmalıklar ve içecekler: Şeker içeren hazır meyve suları ve asitli içecekler; şekerlemeler, çikolatalar ve beyaz şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır. İşlenmiş gıdalar: Salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş gıdalar.

3. Kızartma türleri

4. Salamura besin, dondurulmuş ürün ve konserve gibi tuz içeriği yüksek besinler

5. Etiketinde şeker, yüksek fruktoz, mısır şurubu ve dekstroz yazan besinler.






Comentários


bottom of page