756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

İNFERTİLİTE ARAŞTIRMASI NASIL YAPILIR

İNFERTİLİTE (KISIRLIK) NEDİR?

İnfertilite çiftlerin 12 ay boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamamasıdır. Sağlıklı çiftlerin her ay gebe kalabilme şansı %20’dir. Eğer 12 aydır düzenli cinsel ilişkide bulunmanıza rağmen gebelik elde edemiyorsanız doktora başvurmanız gerekir. İnfertiliteye neden olan problem kadında, erkekete veya her ikisinde olabileceği için çiftlerin doktora beraber başvurmaları gerekir.

KADINA AİT FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI:

1. YUMURTLAMA BOZUKLUKLARI: Adet düzensizliği, özellikle adetlerin arası 35 günden uzun olan kadınlar, göğsünden süt gelen hastalar, tiroid problemi olanlar, vücutta tüylenme artışı olan hastalar yumurtkama bozukluğu olabilecek hastalardır. Yumurtlamanın olup olmadığı; vücut ısısı takibi veya ultrasonografik gözlem ile yapılabileceği gibi pratik olarak beklenen edet gününden 1 hafta önce kanda bakılan progesteron düzeyi ile tanı konulur.

2. TÜPLERİN AÇIK OLMASI: Kadında rahim kanallarının açık olması gebelik oluşumu için şarttır. Bu amaçla rahim filmi (Histerosalfingografi=HSG) çekilir.

3. Rahimin İç tabakasının Araştırılması: Rahim iç tabakasına endometrium denir. Bu tabaka embryonun tutunduğu alandır. Bu tabakada yer kaplayan polip veya myom varlığı infertilite veya düşük ile alakalı olabilir. Ultrasonografi, HSG veya histeroskopi ile görüntüleme yapılabilir. Histeroskopi rahmin içine kamera ile bakılmasıdır. Tüp bebek öncesi rutin önerilmez ancak hekiminiz muayene bulgularında şüphelendiyse kamera ile bakıp eş zamanlı tedavi imkanı sunması avnatajıdır.

4. YUMURTALIK REZERVİ: Bir kadının yumurta rezervi önemlidir. Bu verilecek tedaviye cevabı gösterir. Bunu için AMH (anti müllerian hormon) bakılması gerekir. AMH düzeyi sadece yumurtlama tedavisine cevabı gösterir. Tüp bebek başarısını göstermez. Bu sebeple AMH düzeyi düşük olan hastalar umutsuzluğa kapılmamalıdır.

ERKEĞE AİT FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI:

Kadına ait faktörler ile kıyaslanınca erkeğin araştırılması daha kolaydır. Spermiogram dediğimiz sperm sayı ve kalitesine bakılan laboratuar analizi yapılır. Eğer bunun sonucunda oldukça az sperm veya hiç sperm çıkmaz ise ileri tetkik istenebilir.


Comments


bottom of page