Gebelikten korunmak veya bebek istemini biraz ertelemek isteyen çiftler aile planlaması yöntemi için Kadın Doğum hekimine başvurmalıdırlar. Muayene ve danışmanlık sonrası uygun yöntem seçilmelidir. Ülkemizde en sık kullanılan modern doğum kontrol yöntemlerinden birisi spiraldir.
Spiraller rahmin içine yerleştirilen T şeklinde cihazlardır. Spirallerin temel koruyucu mekanizması; rahim içerisinde inflamatuar bir olay başlatarak sperm ile yumurtanın buluşmasına engel olmasıdır. Eğer buluşma olduysa da rahmin içine tutunmasına engel olur. Hormonlu spiraller de diğer spiraller gibi takılır ve içerisinde progesteron hormonu salan bir kapsül vardır. Diğer spirallere göre kanama miktarını azaltması, pelvik ağrı yapmaması avantajlarıdır.
Hormonlu spiral takıldıktan sonra ilk 7 gün ek yöntem kullanmakta fayda vardır. Toplam 5 yıl süreyle sizi koruyacaktır. İstediğiniz zaman da bu konuda eğitim almış bir sağlık görevlisi tarafından çıkarılabilir.
Kimlere önerilir:
1. Spiral ile korunmak isteyenler
2. Yoğun adet kanaması görenler
3. Sancılı adet görenler
4. Endometriozis tanısı olanlar
5. Emzirme döneminde olanlar
6. Perimenopozal dönemde olanlar
Spiral sonrası yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kullanmış olduğunuz bu spiral sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumayacaktır. Böyle bir şüpheniz varsa mutlaka kondom da kullanmalısınız. Hormonlu spiral takıldıktan sonra ilk 6 ay içinde lekelenme tarzı kanama olabilir. Bazen yumurtalıklarınızda kistte oluşabilir, ancak bunlar 3 ay içerisinde kendiğinden geçer.
Ne zaman doktora başvurmalıyım ?
1. Kasıklarda ağrı, kötü kokulu akıntı
2. Allerji
3. Depresyon
4. Başağrısı
5. Hormonlu spiralin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen düzensiz vajinal kanama
6. Spiralin ipi elinize gelmezse mutlaka doktora başvurunuz.
Comments