756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

GEBELİKTE BESLENME

Gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenme, hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkilemektedir. Azar azar ve sık aralıklarla beslenilmeli, uzun süre aç kalınmamalıdır.

Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.

Günlük en az 10 bardak su içilmelidir.

Çay ve kahve tüketimi en aza indirilmelidir.

Yemeklere sıvı yağ tüketilmelidir.

Günlük en az 2 su bardağı süt veya yoğurt kullanılmalıdır.

Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Böylelikle bebek, guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korunmuş olur. İyotlu tuz, koyu renkli cam kavanozda saklanmalı, ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan korunmalıdır.

Sebze ve meyveler tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalıdır. Bu besinleri en iyi yıkama şekli; yiyecekleri su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletmek, bu işlemi birkaç kez tekrarlamak ve sonra çeşme altında bol suda yıkamaktır.

Çiğ et ve çiğ süt gebelikte bazı enfeksiyonlara sebep olarak fetusu etkiler. Bu sebeple çiğ et ve çiğ süt tüketilmemelidir. Her gün 1 adet yumurta ve 1 öğün et,tavuk veya baklagillerden biri tüketilmelidir.

Günlük taze meyve ve sebze alımına dikkat edilmelidir.

Gebelikte anemi (kansızlık) daha sık görülür. Anemiden korunmak için; yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez, kuru üzüm tüketilmesine özen gösterilmelidir. Yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay içilmemelidir, demir emilimi bozulur.

Hamilelerde D vitamini yetersizliği, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilemekte, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirmektedir. Bütün hamile kadınlar, yazın öğle saatleri dışında günde 10-15 dakika süreyle güneşe çıkmalıdırlar.

Gebelikte aylık 1-1.5 kg almaya dikkat edin.


Unutmayın, çok yemek değil dengeli beslenmek önemli.

Comments


bottom of page