1. İşlem görmüş ürünler
2.Çiğ süt
3.Çiğ et
4.Çiğ yumurta
5.Konserve ürünler
6.Bitki çayları
7.Sigara
8.Alkol
9.Civa oranı yüksek balıklar
10.GDO lu gıdalar
11. Aşırı karbonhidrat
12.Yapay tatlandırıcılar
13. Ciğer tüketimi
14. Kahve tüketimi
15.Aşırı tuz tüketimi
Gebelikte yenmesi gereken gıdalar kadar tüketiminde dikkat etmemeiz gereken gıdalar da vardır. Gebe olan bireyler işlenmiş ve konserve edilmiş ürünler yerine organik gıdaları tercih etmelidir. Yiyeceklerin işlenmesi veya konserve edilmesi sırasında kullanılan maddeler fetusa toksik etkileri olabilir. Çiğ et,süt, yumurta bazı mikroorganizmaları içinde barındırır. Pastörize edilmemiş süt veya kaynatılmamış süt Listeria mikrobunu, çiğ et toksoplazmai çiğ yumurta ise salmonella mikrobunu barındırabilir. Bu sebeple çiğ et,süt,yumurta yenmemelidir. Fazla karbonhidrat aşırı kilo almanıza ve insülin direnciniz artmasına yol açar. Fazla tuz tüketimi tansiyon artışı ve ödeme sebep olur. Ciğer tüketimi içerdiği yüksek A vitamini sebebiyle özellikle vitamin takviyesi alan gebelere önerilmez.
Balık hamilellikte alınacak en iyi yiyecek. Malesef çevresel toksinlerin denizlere karşması sebeiyle birçok balık ürününün haftada 2 kezden fazla tüketilmemesi gerekir. Kahve tüketimi gün de enfazla 2 kupa neskafe veya 2 fincan Türk kahvesi ile sınırlandırılmalıdır. Sakkarin içeren tatlandırıcılar zararlıdır. Bitkisel çaylarda güvenlik sınırı bilinmediği için çok önerilmemektedir.
Alkol ve sigaranın fetus üzerine zararlı etkileri hepimiz tarafından bilinmektedir. Yüksek oranda alkol alımı bazı fetal anomalilerie yol açarken, sigara içen annelerin bebekleri düşük doğum ağırlığı ile doğarlar.
Gebelikte sağlıksız yiyeceklerden kaçınalım, et-süt-yumurtayı pişirmeden yemeyelim, konserve edilmiş yiyecekler yerine organik evde hazırladığımız ürünleri tercih edelim.
Comments