756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

Gebelikte Toksoplazma-Prof.Dr.Birol Vural

Gebelikte toksoplazma fetusta merkezi sinir sistemi hasarına sebep olabilen bir enfeksiyondur. Kedilerin dışkısında bulunan bir parazit toğrağa karışır, buradan bu toprakla beslenen hayvanlara ve bitkilere geçer. Eğer, sebzeleri düzgün yıkamazsanız, bahçe işleriyle uğrasırken eldiven kullanmazsanız ve etleri tam pişmeden yerseniz bu mikroba gebeliğinizde yakalanma ihtimaliniz olabilir. Ülkemizde sıklığı %40 ile 80 ler arasında değişmektedir. Özellikle güneydoğu illerimizde biraz daha sık görülmektedir.


Toksoplazma parazitiyle gebeliğin haftası ilerledikçe daha kolay enfekte olursuuz. Ancak bebeğin etkilenmesi ilk haftalarda olur. Eğer IgM pozitif ise, bu geçirilmiş veya geçirmekte olduğunuz enfeksiyonu gösterisi. Toksoplazmada IgM uzun süre pozitif kalabilir. Bu sebeple Tokso avidite testi istenir. Eğer düşük gelirse akut enfeksiyon düşünülür.


Parazitin fetusa geçişini engellemek için hemen Spiramisin isimli bir antibiyotik başlanır. Bebekte enfeksiyon olup olmadığı ise 18. gebelik haftasından sonra amniyon sıvısında PCR yapılarak tanı konulur. İlk 3 ayda enfekte olan gebelerin bebeklerinde Konjenital Toksoplazma Sendromu denilen bebekte kalıcı etkileri olan bir hasar bırakır.


Gebelikte rutinde tokseoplazma taraması önerilmiyor. Ancak; evde kedi besliyorsanız, çiğ et yeme alışkanlığınız varsa mutlaka toksoplazma IgM ve IgG baktırmalısınız.





ความคิดเห็น


bottom of page