Tetanoz, ekili toprakta, toz ve gübrede bulunan Clostridium Tetani mikroorganizmasının ürettiği toksinin yol açtığı bakteriyel bir hastalıktır. Bu bakteri bir iğne deliği ya da sıyrık kadar küçük bir yara yerinden vücuda girebilir ve sinir sistemini etkilemeye başlar.
Clostridium Tetani mikrobu toprak ve tozda bulunur. Vücutta bulunan toplu iğne başı kadar delikten içeri girer ve sinir sistemini etkiler. Başağrısı, çenede kilitlenme, ense sertliği, terleme ve ateş olur. Yenidoğan tetatonozu, göbek kordonu kesilmesi sırasında oluşur ve yenidoğan ölümüne sebep olur. Bu sebeple doğumun hijyenik ortamlarda yapılması şarttır. Yenidoğan tetanozu gelişmekte olan ülkelerde yenidoğan ölüm sebepleri arasındadır.
Tetanozun bulaşması, başta gebe kadınlar olmak üzere tüm doğurganlık çağındaki kadınlara bağışıklama hizmetlerinin yeterli uygulanması ile önlenebilir. Çünkü annede aşılama sonrası oluşan antikorlar hem anneyi enfeksiyondan korur hem de plasentadan fetüse geçerek neonatal tetanoza karşı fetüsü korur. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı “Maternal Neonatal Tetanoz Programı” çerçevesinde üreme çağındaki kadınların tetanoz toksoidi ile bağışıklamasını yapılmaktadır.
Gebe olan kadınlar mutlaka 5. ayda aile sağlığı merkezlerine başvurarak tetanoz aşısı yaptırmalıdır.
Kommentare