Gebelikte bulantı-kusma sıklıkla karşımıza çıkan şikayetlerdir. Hatta bazı hastalar gebe olduğunu bulantı sonrası fark ederler. Gebeliğin ilk 4 ayında görülür ve sabahları daha şiddetli hissedilir. Gebeliğin erken dönemlerinde kokulara karşı aşırı hassasiyet gelişebilir.
Bulantı ve kusma ile nasıl baş etmeliyiz?
-Günlük öğün sayısı 3’den 6 ya çıkarılmalıdır. Az az sık sık yemek yenmelidir.
-Yağlı ve kızartma yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
-Tuzlu kraker, yağsız tost, tahıllı tuzlu bisküvileri, leblebi elinizin altında bulunmalı. Bulantı hissetiğiniz an bunlardan atıştırabilirsiniz.
-Maden suyu günde bir kez içebilirsiniz ve midenizin rahatlamasını sağlar.
-Kusması olanlar B6 vitamininden zengin gıdalar (Muz, somon, tavuk, hindi, patates, meyve suyu, karpuz, ıspanak, süt, yumurta, kümes hayvanları, sığır, koyun eti, karaciğer) almalıdır, gerekirse yüksek doz B6 (Piridoksin) vitamin tabletleri de verilmelidir.
-Mide yanmaları bu dönemde sık olabilir. Gerekirse gece iki adet yastık kullanarak yatın ve reflu olmasını önleyin.
-Koku hasiyetiniz kusmayı tetiklerse, kokulu ortamlardan uzaklaşın.
-Kusmalar bu tedbirlere rağmen devam ederse kusmayı kesmek için ilaç almak için doktora başvurun
-Kusmaları yine de devam edenler sıvı elektrolit kaybı açısından doktora başvurmalıdır. Bu dönemde ciddi sıvı kaybı, idrarda keton atılımı ve kilo kaybı olabilir. Vücutta oluşan bu dengesizlikten bebeğiniz de etkilenir. Gerekirse doktorunuz yatış vererek serum takviyesi ile sıvı dengesizliğini düzeltmelidir.
Hamilelikte bulantı ve kusma ne zaman geçer ?
Gebelikte kusma sadece ilk 4 ayda görülür. Yaşadığınız bu problemler geçicidir ancak ciddi sıvı elektrolit dengesizliği yapabilir. Bu sebeple kusması olan gebeler mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelidir. Bazı hastalarda midede enfeksiyon ve hipertiroidi bulantı ve kusmanın şiddetlenmesine yol açar. Doktorunuz gerekirse altta yatan hastalıklar açısından da sizi değerlendirecektir.
Prof.Dr.Birol Vural. www.profdrbirolvural.net
Comments