• Omega 3 yağ asitleri sinir sisteminin gelişiminde, nöronların oluşumu, sinapsların gelişimi ve hücre farklılaşmasında önemlidir. DHA (Dokosahekzaenoik asit) bir omega-3 dür. Fetusun retina ve beyin gelişimi için şarttır. Omega 3 yağ asitleri (Alfa-Linolenik Asit (ALA): Lahana, ıspanak, brokoli, kabuklu yemiş ve tohum, marul, ceviz yağı, balık ve deniz ürünlerinde bulunur. Haftada 2 kez balık alınması ihtiyaç olan uzun zincirli yağları (DHA)karşılamak için yeterlidir. Önerilen balıklar: somon, uskumru, alabalık, ringa balığı, sardalya
• Omega 3 kullanımı gebeliğe nasıl etki eder?
• Uzun zincirli yağ asitlerini alan bebeklerin prematurite ve düşük doğum ağırlığı riskinin daha az olduğu, psikomotor ve mental gelişimlerinin daha iyi olduğu ile ilgili çalışmalar mevcuttur.
Bazı balıkların civa içermesi ne anlama geliyor?
Maalesef çevresel kirlenme sebebiyle denizler toksik maddeler açısından risk altındadır. Bu maddeler içerisinde civa en tehlikeli olanlarından biridir. Civa merkezi sinir sistemi üzerinde toksik olan bir elementtir. Plasentayı rahatlıkla geçebilir. Fetus beyni civanın toksik etkilerine duyarlıdır. Özellikle bazı balıklar civa açısından risklidirler. Köpekbalığı, kılıç balığı levrek, çipura, kalkan alımı en aza indirilmelidir. Ton balığı haftada 2 kezden fazla alınmamalıdır.
Comentários