756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

Gebelik ve Emzirme Döneminde KORONAVİRÜS

Korona virus nedir ve nasıl bulaşır?

Coronavirüs, hayvanlardan insanlara geçebilen bir virüs çeşididir. 400'den fazla tipi bulunan koronavirüs'un sadece 4 tipi insanlarda hastalığa yol açabilmektedir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.


İnsanlarda genelikle hasta kişinin hapşırması yada öksürmesi sonucunda, havadan damlacık yoluyla diğer kişilerin solunum sistemine bulaşabilir. Ayrıca enfekte yüzeylere temas eden eller yoluyla ağız ve gözlere bulaşma olabilir.


Korona virus enfeksiyonu olan kişilerde hangi bulgular gözlenir?

İştahsızlık, kilo kaybı, ateş, halsizlik ve durgunluk, karın bölgesinde şişme, görme sorunları, gözde sulanma ve renk değişimi, solunum problemleri, nezle, denge sorunları, genel psikolojik değişim, mutsuz görünüm bulguları gözlenir.


Yeni korana virüs pandemisi (Dünya çapında yaygın enfeksiyon) Çin'den tüm dünyaya yayılmıştır. Bu pandemi gebe ve emziren kadınları nasıl etkilemektedir? . 📍📍 📍 Gebe kadınların vücut savunma sistemi normale göre daha zayıf olduğu için risk grubundadırlar ve daha dikkatli olmaları gerekmektedir: . * Hiyjen kurallarına uyulmalı; el sıkışma, öpüşme ve el öpme gibi eylemler yapılmamalı; eller sık olarak usulüne uygun olarak yikanmalı; eller ve eşyalar alkollü sıvı yada kolonya ile silinmelidir * Toplu taşım araçları yada kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. Gebeler zorunluluk yoksa sağlık kurumlarina gitmemeye özen göstermelidir. Sağlık personeli bir gebe riskli bir hastanede çalışıyorsa, risk geçene kadar işine ara vermelidir.

* Gebelerin beslenmelerine, uyku düzenlerine dikkat etmeleri ve sık sık ılık sıvı tüketimi yapmaları gerekir. . 📍 📍 📍 Gebe kadında enfeksiyon belirlenirse, hastalığin kuluçka suresi olan 14 günlük süreyi izole özel odalarda takip edilerek geçirmesi gerekir. 📍 📍 📍 Herhangi bir ilaç tedavisi mümkün olmayan bu hastalıkta vücut savunma sisteminin güçlü tutulması çok önemlidir. 📍 📍 📍 Kesin olmamakla birlikte (az sayıda vak'a içeren yetersiz bilimsel veri mevcut) , virüs'un anne karnındaki bebeğe geçmediği bilinmektedir. Yine kesin olmamakla birlikte erken doğum riski olabilir. 📍 📍 📍 Emziren annede virüs (+) ise ve aktif enfeksiyon bulguları (öksüruķ, yüksek ateş..vb) yoksa anne hijyenik kurallara uyarak, maske takıp emzirebilir. Bilimsel veriler zayıf olmakla birlikte, Süte geçmediği belirtilmektedir. 📍 📍 📍 Emziren anne aşırı derecede hasta (zatürre bulguları gosteriyorsa) ise izole edildikten sonra, annenin göğsünden hijyenik şartlarda, makinalarla süt sağılır ve bebek hijyenik şartlarda sağlıklı yardımcı bireyler tarafından kaşıkla beslenir.


Comments


bottom of page