Erkeklerde hipofizden salınan FSH ve LH hormonları etkisiyle testislerde sperm üretimi başlar. Sperm yapım aşaması yaklaşık 3 ay sürer. Bu süreci tamamlayan olgunlaşan spermler ise kanallara atılar. Sperm üretimini ve transportunu etkileyen herhangi bir basamaktaki eksiklik ise erkek infertilitesi olarak karşımıza çıkar.
Problemin kaynağına göre de tedavi planı değişir. Yani problem hipofizden testise sinyal gönderilmesinde mi?, testiste sperm üretiminde mi ?, yoksa kanallar tıkalı da sperm üretiliyor ama atılamıyor mu ? Tüm bunları anlamak için en temel testimiz spermiogram dediğimiz sperm sayımıdır. Eğer bunda bir anormallik varsa üroloji doktorunun sizi detaylıca muayene etmesi ve sperm yapım azlığının nereden kaynaklandığının çözümlenmesi gerekmektedir.
Erkeklerde sperm üretimini etkileyebilecek faktörler:
1. Alkol
2.Sigara
3.Isı ( sıcak ortamda çalışmak, sauna, dar pantolon giymek)
4.İlaç ( bazı ilaçlar spermi etkileyebilmektedir)
Minimum 2 gün cinsel perhiz sonrası spermiograma bakılır. Spermiyogramda sperm sayısı, hareketliliği ve şekil özellikleri önemlidir.Bunların normalden daha düşük olması çocuk olmasını engelleyebilir. Anormal sonuç diyebilmek için iki farklı zamanda testin tekrarlanmış olması gerekir.
Problemin kaynağına göre de tedavi planlanır. Artifisyel inseminasyon (aşılama), IVF (in vitro fertilizasyon), ICSI (mikroinjeksiyon) gibi teknikler gebe kalınması için kullanılan yöntemlerdir. Aşılamada meni alınır zararlı içeriklerden ve ölü spermlerden arındırmak için yıkama işlemine tabi tutulur ve sonra özel bir kateter yoluyla kadın rahmine verilir. Tüp bebekte ise sperm sayımı aşılama yapılamayacak kadar azdır veya 3 kez başarısız aşılama sonrası yapılır. Laboratuvar ortamında sperm ve yumurta bir araya getirilerek (VF) veya yumurtanın içine sperm enjekte edilerek (ICSI) yapılır. IVF veya ICSI ileri teknoloji ve donanım gerektiren bir durumdur ve tüp bebek ünitesi olan merkezler tarafından yapılabilir.
Comments