756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

Endometriozis tedavisi

Rahim içindeki endometrium denilen dokunun, batin içinde baska dokulara yerlesmesine endometriozis denir Endometriozis hastaligi kadinlarin yaklasik yüzde 10’unu etkileyen oldukça yaygın bir sağlik sorunudur.

Endometrium dokusu nasıl her ay kalınlaşıp gebelik oluşmazsa adetle atılırsa, endometrioziste gittiği dokularda adetle birlikte her ay şişer ve büyür.


Endometriozis yumurtalık, karın içi, idrar kesesi, bağırsaklar, akciğer dokusu, cilt altı gibi vucüdun herhangi bir yerinde olabilir. Tutunduğu bölgeye göre de şikayetler olur, yumurtalıklarda olursa çikolata kisti, kısırlık, kasık ağrısı, bağırsaklarda olursa aylık adetle birlikte makattan kanama. İdrar kesesine yerleşirse aylık idrarla birlikte kanama olur. En sık yerleştiği yerler yumurtalıklar ve karın iç zarıdır. Burada büyüyen endometriozis odakları karın içinde yapışıklıklar, anatomik olarak değişiklikler yapar. Karın içerisinde sürekli oluşan enflmasyon ortamı sperm ive embryo için toksiktir. gebelik oluşumunu engeller.


Endometrioziste ortaya çıkan semptomlar:

1. agrili adet

2. Agrili cinsel iliski

3. Adet öncesinde karin agrisi

4. Adet öncesi damlama şeklinde kanama

5. infertilite

6. Büyük tuvalette agri olmasi.

7. Adet dönemlerinde idrarda ve makatta kanama


Nasıl kısırlık yapar?


Yumurtlamayı bozar. Sperm için toksiktir. Embryo için toksiktir. Yu


Ağrısı Olanlarda Tedavi nasıldır ?


1. Cerrahi ile kistin çıkarılması. Karın içindeki odakların ve yapışıklıkların giderilmesi. Anatominin düzeltilmesi.

2. Hastalık estrojen hormonuna bağlı olduğu için tedavi prensibi bu hormonun baskılanmasıdır. Bunun için doğum kontrol hapları, hormonlu spiral, nonsteroidal antiinflamatuar ağrı kesiciler, GnRh analog tedavisi, aromataz inhibitörleri tedavide kullanılır.


Kısırlık tedavisi ?

Endometriozis hem sperm hem de embryo için toksiktir. Hastaların yumurtalamaları da bozuktur. Merkezimizde endometriozis hastalarının infertilite tedavisi kişiye özgü yapılmaktadır. Endometriozise bağlı enflamatuar ortam kaldırıldıktan (toksik etkiler bertaraf ediltikten) sonra infertilite tedavisi yapılır. Bu yaklaış 2-3 aylık bir medikal tedavidir. Cerrahi gerekli olgularda eğer infertilite için ek fayda sağlayacaksa yapılır. Endometriozis hastalarımızda yaşa bağlı olamakla birlikte, tüp bebek tedavisinde ortalama % 60 başarı elde etmekteyiz.


www.profdrbirolvural.net, www.kolantupbebekmerkezi


Comentarios


bottom of page