756505241
top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Birol Vural

GRİBE DİKKAT

I.GEBELERDE GRİP:

Grip mikrobu (influenza) damlacık yoluyla yayılır ve 2 günlük kuluçka dönemi sonrası belirtiler başlar. Yüksek ateş, üşüme titreme, ışığa duyarlılık, şiddetli başağrısı, kızarmış gözler, kas ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük başlıca belirtilerdir. Gebelikte ise grip ciddi seyredebilir. Gebeler, influenzanın (grip) yoğun bakım ünitesine yatma, preterm doğum ve maternal ölüm gibi ciddi komplikasyonları açısından yüksek risk altındadırlar. Özellikle 2. ve üçüncü trimesterda yani gebeliğin 12. haftasından sonra gelişen grip ölümcül olabilir (Zatürre gelişme riski daha fazladır). Bu sebeple gebelik sırasında grip benzeri belirtiler olursa hemen doktora müracaat etmelisiniz.

GRİP OLAN GEBE NELER YAPMALI?

1. Hemen doktora müracaat edin. Eğer grip iseniz doktorunuz size 75 gr oseltamivir (günde 2 kez, 5 gün) denilen bir ilaç başlar. İdeali semptomlar başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde tedavinin başlanmasıdır.Bu ilaç sizi grip virusunun yaratacağı ciddi komplikasyonlardan korur. Aldığınız ilacın bebeğe bir zararı yoktur.

2. Maske takın ( etrafınıza bulaşı engelleyin)

3. Burnunuzu açmak için serum fizyolojik damla kullanın

4. Bol sıvı tüketin ( en az 2 litre)

5. C vitamin içeren meyve ve sebzelerden bolca alın

6. Boğaz ağrısı ve kuru öksürük için ılık süt veya çay için.

7. Yatak istirahati ve vücudun direncinin arttırılması önemlidir.

8. Göğüste ağrı, batma, öksürükte artış,solunum sıkıntısı gibi şikayetler varsa doktorunuza tekrar gidin. Grip sonrası kalp ve göğüs hastalıkları nedenli hastane yatışları en sık gebe populasyonda görülür.

II. GRİP AŞISI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR:

Grip aşısı ne zaman yapılır ?

Grip aşısı her yıl yapılmalıdır. Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra koruyucu olmaya başlar. Tercihen Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanıdır. Ancak Mart ayı sonuna kadar yapılabilir.

Kimlere yapılmaz ?

6 aydan küçük bebeklere, gebeliğin ilk 3 ayında olan kadınlara, yumurta alerjisi olanlara ve daha önce bu aşıya karşı alerjik reaksiyon geliştirenlere uygulanmaz.

Yan etkileri var mıdır ?

%15-20’sinde aşı yerinde kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Nadiren (%1’in altında) halsizlik ve kas ağrısı olabilir. Ancak aşı sonrası grip olmaz. Çünkü aşı inaktive virüz bulundurur. Yani aşı akabinde grip olunmuşsa bu tesadüfi bir durumdur.

Gebeyken aşı yaptırılır mı?




Aşı içerisindeki virus inaktive (ölü) olduğu için hiçbir zararı yoktur. Aksine tüm gebelerin ( 3. Ayı geçtikten sonra) Ekim-Mart ayları içerisinde aşılanmaları tavsiye edilir.

SONUÇ: Gebelerde grip ciddi seyirlidir, hafife almayın belirt olunca hemen doktora gidin. Aşılanmak için en yakın sağlık ocağına müracaat edin.


Comments


bottom of page